Jack Dorsey: Bitcoin er “bygget av alle”

Jack Dorsey – administrerende direktør for både Twitter og Square – har tidligere kunngjort at han er en fan av bitcoin. Det er ingen hemmelighet at han respekterer kryptovaluta fremfor alle andre finansielle enheter, men for å være rettferdig har forklaringene hans alltid vært ganske korte og inneholder ikke mye informasjon.

Jack Dorsey om hvorfor han har slik tro på BTC
I dag avslørte Dorsey – etter å ha referert til bitcoin som den beste internettvalutaen – hvorfor han har så stor tro på verdens største kryptovaluta etter markedsverdi. I et nylig intervju henviste Dorsey til bitcoin som „konsensusstyrt“ og „bygget av alle.“

Selv om valutaen ikke er bokstavelig talt bygget av hvert eneste levende menneske på planeten, ser det ut som det Dorsey refererer til er det faktum at bitcoin er en valuta aktivert av brukerne i stedet for finansforetakene som gir den ut eller lagrer den. Vanligvis har bankene ofte kontroll over fiat-valutaer. De styrer hvor mye folk skal få og hvem som får tilgang til dem.

Innfødte fiat-valutaer er konsekvent emner for banker og tradisjonelle pengesystemer, mens bitcoin er designet for å gi brukerne frihet fra disse institusjonene. Derfor er uttrykket „bygget av alle“ sannsynligvis en referanse til dette og ideen om at hvis folk fortsetter å bruke bitcoin til grunnleggende tjenester som å kjøpe varer, vil den konsekvent tilpasse seg for å matche det folk leter etter i en valuta.

I intervjuet forklarer Dorsey:

Internett er noe som er konsensusdrevet og bygget av alle, og hvem som helst kan endre løpet av det. Bitcoin har de samme mønstrene. Den ble bygget på internett. Alle med en god idé kan legge til den.

Dorsey uttrykte sin tro på at verden har et stort behov for en enkelt, universell valuta som land fra hele verden bruker, og han tror bitcoin kan tjene dette formålet. Han nevner:

Vi mener det må være en global innfødt valuta for internett. Akkurat som alle skal kunne delta i økonomien og ha tilgang til de samme verktøyene og tjenestene, skal også alle kunne delta i kryptovalutaer og ha tilgang til den underliggende innovasjonen.

Det er problemer med dette synspunktet

Det er imidlertid et problem med ideen om at verden bruker en enkelt valuta. Ideen faller i tråd med prinsippene til en sosialistisk regjering, der alle – uavhengig av hvor de er – er underlagt de samme regler og forskrifter og må følge de samme økonomiske mønstrene. Ideen om at alle er de samme er ikke nødvendigvis en stift for demokratiet, og det kan derfor hevdes at Dorsey’s ideer er ensidige … og kanskje til og med utdaterte.

Men det som sannsynligvis kan avtales, er at bitcoin nå blir sett på som en mektig enhet som potensielt kan brukes til å sikre ens formue og beskytte brukerne mot økonomisk inflasjon og andre tøffe forhold.